Uw laminaat vloer laten leggen door Viet parket

Het kiezen van het juiste laminaat

Wilt u een nieuwe laminaatvloer dan heeft u keuze uit talloze soorten. Laminaatvloeren zijn er in allerlei kleuren, types en designs. Graag geven wij u advies om de juiste vloer te kiezen. 

 

De verschillende soorten laminaat

Kleuren en design

De kleur van uw laminaatvloer is bepalend voor de uitstraling. Komt het laminaat in een grote kamer te liggen dan kan een donkere variant, bij voldoende lichtinval een goede optie zijn. Is de vloer bestemd voor een kleine kamer dan past vaak een lichte kleur beter die het optisch opgeruimder, dus groter laat lijken.

Ook het design van het laminaat is belangrijk om de juiste uitstraling te geven. Zo zijn drukke patronen af te raden in een kleine ruimte.

Met of zonder v-groef

Naast de kleur heeft u nog de keuze tussen wel of geen v-groef. Een v-groef geeft het laminaat een echte hout-uitstraling. Laminaat zonder v-groef oogt rustig en is perfect voor als je een egale uitstraling wilt. Laminaat met een v-groef geeft een robuustere uitstraling en zal uw vloer moeilijk onderscheiden van een echte houten vloer.

Welke dikte laminaat?

Niet elke ruimte wordt even intensief gebruikt. Komt u nieuwe laminaat in een ruimte te liggen die vaak gebruikt wordt, kies dan voor het type laminaat die minimaal 8 mm dik is. Hoe dikker het laminaat, hoe stabieler de vloer zal liggen met juiste ondervloer.

De ondervloer

De ondervloer is erg bepalend voor de levensduur van het laminaat. Als u een ondervloer uit kiest let dan op de volgende aspecten:

Vochtdichtheid
Vocht is de meest voorkomende boosdoener bij schade aan laminaat. Door een ondervloer te kiezen met een hoge vochtdichtheid bescherm je jouw laminaat tegen vocht wat standaard uit beton komt.
Egaliserend vermogen
Het type ondergrond bepaalt of de ondervloer een egaliserend vermogen nodig heeft. Is de ondergrond niet egaal, dan zorgt een ondervloer met egaliserend vermogen ervoor dat het laminaat alsnog de strakke uitstraling krijgt.
Isolatie
Een slecht geïsoleerde vloer trekt veel warmte uit een ruimte. Door een ondervloer te kiezen met isolerende functie kun u ervoor zorgen dat de warmte niet verloren gaat en langer in de ruimte de blijft.
Demping

In welke ruimte komt het laminaat te liggen? Komt het laminaat niet op de begane grond te liggen of woont u bijvoorbeeld in een flat, kies dan voor een geluiddempende ondervloer. In een flat of appartementengebouw moet er een ondervloer worden geplaatst die minimaal 10 db geluid reducerend is volgens het bouwbesluit.

Ook zijn er ondervloeren die speciaal de loopgeluiden uit het laminaat halen waardoor u er een massieve vloer ervaring van krijgt die erg geluidarm is.

Vloerverwarming

Laminaat is geschikt in combinatie met vloerverwarming en verkoeling met de juiste ondervloer.

Legrichting

De algemene regel bij het bepalen van de legrichting is dat een laminaatvloer in de richting van de belangrijkste lichtbron wordt gelegd.

Het licht van de ruimte bepaalt optisch effect de laminaatvloer krijgt. Door de lichtinval kunnen planken langer lijken waardoor de ruimte ook groter oogt.

De voornaamste drie regels zijn; met het licht mee te leggen, met en langs de langste muur mee te leggen en met de looprichting mee te leggen. Hoe rustiger het kijkt, hoe groter het lijkt.

Diagonale legrichting

Het is dan weliswaar niet een veelvoorkomende keuze, toch kunt u er ook voor kiezen om het laminaat diagonaal te leggen. Door het laminaat diagonaal te leggen oogt elke ruimte verrassend anders.

Het berekenen van het materiaal

Laminaat wordt verkocht per vierkante meter. Om het benodigde materiaal te berekenen dient eerst de ruimte te worden opgemeten. Bij het berekenen van het materiaal wordt rekening gehouden met een percentage verlies tussen de 5% en 10% zaagverlies afhankelijk van situatie en hoe de vloer gelegd wordt.

Bijpassende plinten

De plinten geven de finishing touch. Bijpassende plinten laten uw vloer groter lijken. Is de ruimte groot genoeg, dan kunt u ervoor kiezen om de plinten dezelfde kleur mee te geven als uw muur. Het is maar net welke uitstraling u wilt. Uiteraard kunnen wij u hierbij altijd adviseren.

Laminaat profielen

Als de vloer niet doorgelegd wordt dan kun u gebruik maken van een profiel wat ervoor zorgt dat de overgang tussen de vloeren er mooi uit ziet. Afdekprofielen (ofwel dilatieprofielen) zorgen naast een mooie overgang er ook voor dat u nieuwe vloer ruimte heeft voor krimping en uitzetting. 

DIRECT CONTACT.

BEL OM DIRECT EEN AFSPRAAK TE MAKEN MET ONZE PARKETTEUR

06 53712314

OF MAIL NAAR:

vietparket@gmail.com

 

Viet Parket, Ebbenhout 6 ASSEN

 

Deel onze website: